zpět

Může nám škodit cukr?

Ano, protože ho většinou užíváme nadměrně.

Co je cukr

Nejběžněji používané sladidlo v podobě bílého cukru se vyrábí rafinací z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny. Řepný či třtinový cukr (sacharóza) se skládá z glukózy a fruktózy ve stejném poměru.  Fruktóza se po metabolizaci v játrech mění na tuk.

Kde všude je cukr obsažen

Cukr se nachází ve většině průmyslově zpracovaných potravin.  Je samozřejmě obsažen v různých sladkostech, ale i tam, kde bychom ho nečekali, například v chlebu nebo ve slanině („špeku“).  Ve velkém se dnes konzumuje v sladkých nápojích a ovocných šťávách.

Ovoce versus ovocné šťávy

Metabolizace fruktózy obsažené v čerstvém nebo sušeném ovoci je pomalejší a přijatelná díky tomu, že většina přirozených potravin obsahuje zároveň vlákninu. 
To ovšem plně neplatí pro ovocné šťávy. Pokud v nich původní vláknina chybí, jsou neprávem vnímány jako zdravé. Ve skutečnosti obsahují třeba i více fruktózy (a tedy budoucího tuku) než slazené nápoje.

Jaká je spotřeba cukru        

Průměrný Čech spotřebuje ročně okolo 35 kg cukru. Pro představu toto množství odpovídá asi 20 kostkám cukru denně. Před sto lety byla přitom naše spotřeba cukru až 20x nižší.

Obsah cukru v potravinách (příklady)

10 g BeBe Dobré ráno
15 g Tatranka
24 g Snickers
33 g Cappy jahoda 0,25 l
54 g Coca-Cola 0,5 l
27 g Mléko 0,5 l
18 g Milko ochucený tvaroh
9 g Bílý jogurt
14 g Banán
3 g Mrkev
2 g Bílý chléb
7 g Cheesburger

Vliv cukru na naše zdraví

Ve velmi malých dávkách lze v určitých případech využít cukr jako lék. Konzumaci cukru ve velkém množství (naše průměrná spotřeba je velké množství) lze označit za škodlivou pro naše zdraví, protože výrazně přispívá nebo způsobuje obezitu a srdečně cévní onemocnění a má neblahý vliv na celou řadu jiných nemocí a celkové zdraví.

Několik tipů, jak snížit konzumaci cukru

Čtěte etikety. Získáte větší přehled o tom, kde všude a v jakém množství je cukr obsažen.

Pozor si dejte na takzvaná „přírodní“ sladidla. Často bývají chemicky zpracovaná podobně jako bílý cukr. Lepší než hledání alternativ je omezení všech sladidel. Nadbytek sladidel z jakéhokoli zdroje totiž vede k disharmonii v organismu.

Příjem cukru snižujte pomalu. Cukr je návykový a proto by se jeho náhlé omezení mohlo projevit přejídáním nebo některými abstinenčními příznaky, např. pocitem únavy nebo úzkosti.

Nejlepší zdroj sladkosti ve stravě jsou přírodní potraviny. Jezte sladkou zeleninu jako je mrkev, řepa nebo dýně.

Udržujte střídmost v konzumaci potravin živočišného původu.  Pokud jíme hodně masa, pro vyváženost metabolismu v těle musíme úměrně k tomu zvýšit i příjem sacharidů (dochází k touze po sladkostech). Vhodná je proto kompenzace zvýšeným příjmem zeleniny.

Méně solte, snížíte chuť na sladké.

Snažte se o tělesnou aktivitu. Při jídle nepospíchejte.  Nedostatek pohybu nebo rychlé polykání jídla mohou také zvyšovat chuť na sladkosti.

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *