zpět

Pozvánka k návštěvě čajového altánu s degustací

Až se od nás vydáte do Skalního města, dojdete po chvíli příjemné procházky mezi skalami a vzrostlými stromy k bývalému přírodnímu koupališti U Pelíška. Objevíte místo se zvláštní atmosférou, nad kterým bdí bájná postava strážce Prachovských skal.

Pár kroků odtud vám poskytne své zázemí „odpočinkový altán pro posezení, rozjímání, nabídku čaje a organizované komorní akce. Podstatou pobytu je využití inspirace dálněvýchodních filozofických systémů ke spojení s čistou energií a půvabem přírody a k lepšímu pochopení sebe sama.“

V letní sezóně jste zváni k zastavení a ochutnávce z pestré nabídky kvalitně připravených čajů. Ceník tu nehledejte. Příspěvkem podle vlastního uvážení můžete podpořit rozvoj tohoto altánu.

„Ve staré Číně považovali skalní útvary a města za sídla Bohů. Na vrcholcích hor a skal a pod nimi se umísťovaly dřevěné chrámy, altány a čajové domy pro pocestné. Vstup do takového území se dodnes považuje za posvátný. Výjimečné prostředí Prachovských skal nás rovněž vybízí k duchovní oslavě tohoto místa“, vyznávají se ze svého vztahu k okolní přírodě provozovatelé čajového altánu Plující oblaka.

Kde se vzal čaj ?

V čínské historii je první zmínka o čaji (čcha, tchu nebo tche) z doby přibližně 2700 let před naším letopočtem. Začátek jeho užívání je přisuzován mýtickému císaři a zakladateli bylinné léčby Šen-Nungovi, který měl podle legendy na ohništi převařovat vodu k pití, když do ní vítr zavál několik čajových lístků. Císař byl omámen příjemnou vůní a potom co nálev ochutnal, s úžasem zjistil, jak je lahodný…

Co bychom měli vědět

Chuť čaje významně ovlivňuje voda, ze které se čaj připravuje. Ideální je, pokud máme vodu pramenitou. Nemáme-li k dispozici vodu z pramene, použijeme vodu kohoutkovou, pokud možno čerstvě natočenou, aby obsahovala co nejvíce kyslíku.

Vodu přivedeme k varu. V předehřáté konvičce či šálku zalijeme černý čaj vodou při teplotě 100°C, zelený čaj vodou při teplotě mezi 60 – 70°C. Doba louhování je závislá na konkrétním druhu čaje, u černých čajů 3 – 5 minut, u zelených čajů stačí 2 – 3 minuty. Bylinné čaje jsou specifické odvary. Teplota vody i délka louhování se určuje podle toho, jakou léčbu od byliny očekáváme.

V čem a jak se servíruje

Vhodný je kvalitní bílý porcelán nebo čiré sklo, kde je vidět barva nálevu. Čaj rozléváme do šálků přes sítko, nejlépe keramické nebo nerezové či bambusové. Čajové nádobí pouze vyplachujeme vlažnou vodou (nepoužíváme chemické prostředky).

Jak ho uchováváme

Čaj bychom měli uchovávat na suchém místě, bez pachů a vůní např. z vaření, v hermeticky uzavřených plechových dózách.

Zelený čaj z pohledu čínské medicíny

Zelený čaj je chladné povahy, hořké a sladké chuti. Jeho účinky vstupují do drah srdce, plic a žaludku.

Podporuje činnost srdce a celého kardiovaskulárního systému, ale také pomáhá zklidnit srdce při emocionálním rozrušení.

Má osvěžující a povzbuzující účinek, což se využívá při únavě či nadměrné spavosti.
Člověk, který má potíže se spánkem a usínáním, by proto zelený čaj neměl pít ve večerních hodinách.

Výrazně zlepšuje trávení, protože upravuje peristaltiku střev a zabraňuje akumulaci střevního obsahu s následným nadýmáním.

Zmírňuje obezitu, rozpouští toxiny, dokáže odstranit některé bolesti hlavy a závratě, také dokáže zmírnit obtěžující žízeň.

Z pohledu čínské medicíny pomáhá „zpevnit slezinu“, což znamená, že zmírňuje tvorbu vlhka v těle, které škodí nejen v zažívání (průjmy), ale oslabuje i dýchání, vytváří velké množství hlenu , který se projevuje kašlem a záněty vedlejších dutin nosních. Zelený čaj by proto měli pít všichni, kdo rádi hřeší sladkostmi a špatnými stravovacími návyky oslabují slezinu.

Pokud budete užívat ženšen, nezapomeňte, že pití zeleného i černého čaje podstatně tlumí jeho léčivé účinky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *